Ako mi ne utičemo na politiku, politika će uticati na nas.

Dobrodošli

Kako biste potpisali postojeće peticije, ili postavili nove, morate da se registrujete:

Podnosilac inicijative : Ekololoski pokret Novog Sada, Irene Barrett

Ne za GMO,(genetski modifikovane organizme) u Srbiji

Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,

Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja,

Ministarstvu zdravljaMi, dole potpisani građani Srbije zahtevamo:

1. da se zadrži postojeća zakonska regulativa o zabrani uzgajanja i prometa genetski modifikovanog semena u komercijalne svrhe,

2. da se unište svi nezakonito posejani usevi pod GMO,

3. da se ukinu sva eksperimentalna polja pod GMO, zato što za GMO useve ne postoji bezbedna zona,

4. da se ne dozvoli uzgajanje GMO sadnica po našim šumama,

5. da se zabrani uvoz GMO hrane za životinje jer je naučno dokazano da je štetna i za životinje i čoveku kroz lanac ishrane,

6. da se zabrani uvoz hrane i proizvoda koji u sebi sadrže GMO,

7. da se jasno deklaracijama na prehrambenim proizvodima označi da li proizvod sadrži i najmanju količinu GMO,

8. Da se čitava teritorija Republike Srbije označi zonom bez GMO. Ako bi se Srbija okrenula organskoj poljoprivredi, za tri godine mogli bi smo imati profit od 7 milijardi evra.

9. da se omogući javna rasprava tima nezavisnih stručnjaka pre nego što se u skupštinsku proceduru uputi predlog za promenu postojećeg Zakona o genetski modifikovanim Organizmima (Sl. Glasnik 41/09) kojim se strogo zabranjuje uzgajanje i promet GMO u komercijalne svrhe.

Preko 800 naučnika iz 84 zemlje potpisalo je otvoreno pismo "Naučnici sveta svetskim vladama" gde upozoravaju o ogromnoj opasnosti od GMO. Sa liste od 65 naučno dokazanih rizika po zdravlje navodimo nekoliko: 1. sterilitet, 2. karcinomi, 3. impotencija, 4. smanjenje mozga, 5. Alchajmerova bolest, 6. alergije, 7. toksičke reakcije, 8. Morgelons bolest, 9. bolesti jetre, srca, drugih organa. GMO seme ne daje bolji prinos i ne hrani gladne. GMO je patent i privatno vlasništvo, mi smo protiv patenta na život jer on nije kreiran da bi bio industrijsko vlasništvo. Zahtevamo da se cela teritorija Republike Srbije proglasi zonom bez GMO.

S poštovanjem, dole potpisani građani SrbijeDodatno objašnjenje za Ne za GMO,(genetski modifikovane organizme) u Srbiji.

Da li želite podržati ovu inicijativu?

Broj glasova : 46

Postavi komentar